Απολυμάνσεις (Απεντομώσεις - Μυοκτονίες)

Απεντομώσεις  (Κατσαρίδες, κοριοί, ψύλλοι, τσιμπούρια, μυρμήγκια κλπ)


Με σκευάσματα ακίνδυνα  εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργίας

Μυοκτονίες  (Ποντίκια και αλλά είδη τρωκτικών)
 

Με την χρήση ειδικών δολωματικών σταθμών και τρωκτικοκτόνα σκευάσματα  καταπολεμούμε αποτελεσματικά τα  τρωκτικά .

Αμερικάνικη Κατσαρίδα  (Periplaneta Αmericana)

Μορφολογία

Το ενήλικο έχει μήκος 28 – 44 mm με χρωματισμό λαμπερό ερυθροκαστανό. Οι πτέρυγες είναι καλά ανεπτυγμένες και φτάνουν μέχρι το άκρο της ή και ακόμη μακρύτερες.

Βιολογικός κύκλος

Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό, προνύμφη (10-13 στάδια), ενήλικο και διαρκεί περίπου 12 μήνες. Το θηλυκό γεννάει όλο το χρόνο, συνολικά 9 – 10 φορές από μια ωοθήκη (8 x 5 mm) που περιέχει 14-16 αυγά. Το θηλυκό «κολλάει» την ωοθήκη σε προφυλαγμένες θέσεις κοντά σε τροφή. Η διάρκεια ζωής του ενήλικου είναι περίπου 200 ημέρες για τα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά ζουν κατά μέσο όρο 440 ημέρες.

Περιβάλλον

Προτιμά υπόγεια μεγάλων θερμαινόμενων κτιρίων με μεγάλους όγκους θερμών και υγρών αποβλήτων, θερμαινόμενα θερμοκήπια. Καλή ικανότητα αναρρίχησης και γρήγορη κίνηση. Ικανότητα πτήσης (σπάνια)

Ανατολική Κατσαρίδα (Μαύρη)    (Blatta Οrientalis)

Μορφολογία

Πολύ σκούρος καφέ χρωματισμός έως μαύρος. Το ενήλικο έχει μέγεθος 20 - 24mm. Στο αρσενικό οι πτέρυγες σκεπάζουν σχεδόν την κοιλιά, ενώ στο θηλυκό υπάρχουν πολύ μικρές πρόσθιες πτέρυγες και λείπουν οι οπίσθιες. Κανένα φύλο δεν έχει την ικανότητα να πετά. Η ωοθήκη έχει μήκος 10 x 15 mm και έχει το ίδιο χρώμα με το ενήλικο.

Βιολογικός κύκλος

Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό, προνύμφη (7-10 στάδια), ενήλικο και διαρκεί από 12 έως 24 μήνες. Κάθε θηλυκό παράγει 5 - 10 ωοθήκες τη φορά που περιέχουν συνήθως 16 αυγά. Οι ωοθήκες αποθέτονται σε προφυλαγμένες θέσεις, κοντά σε τροφές. Τα αυγά εκκολάπτονται μετά από 40 - 50 μέρες. Η διάρκεια ζωής του ενηλίκου είναι περίπου 4,5 μήνες.

Περιβάλλον

Διασπείρεται σε φρεάτια και άλλες υγρές θέσεις στην εξωτερική περίμετρο των κτιρίων, αλλά και στο εσωτερικό. Ικανότητα αναρρίχησης σε τσιμέντο, ξύλο, τούβλα κ.λ.π. Μπορεί να διαχειμάζει σε εξωτερικούς χώρους. Λόγω του αργού βιολογικού κύκλου και της διάρκειας εκκόλαψης των αυγών σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και της διασποράς της σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θεωρείται το πλέον δύσκολο στην καταπολέμηση είδος.

Γερμανική Κατσαρίδα  (Germanica Blattella)

Μορφολογία

Είναι ένα μικρό είδος κατσαρίδας, μετρώντας περίπου 1.3 εκατ. σε 1.6 εκατ. (1/2 " στο 5/8 "). Μπορεί να είναι μαύρη μέσω καφετιού σχεδόν σε μαύρο, και έχει δύο σκοτεινές παράλληλες ραβδώσεις που τρέχουν από το κεφάλι στη βάση των φτερών. Αν και έχει τα φτερά, είναι ανίκανη να πετάξει.

Περιβάλλον

Η γερμανική κατσαρίδα είναι μια από τις πιό κοινές και προεξέχουσες οικιακές κατσαρίδες στον κόσμο, και μπορεί να βρεθεί σε ολο τον κόσμο. Αυτά τα έντομα αγαπούν ιδιαίτερα τα εστιατόρια, εγκαταστάσειςεπεξεργασίας τροφίμων , ξενοδοχεία, και οίκους ευγηρίας. Στα πιό κρύα κλίματα, βρίσκονται μόνο κοντά στους ανθρώπινους βιότοπους, δεδομένου ότι δεν είναι πολύ ανθεκτικές στο κρύο.
Αυτή την κατσαρίδα μπορεί να την δούμε την ημέρα περιστασιακά, ειδικά εάν υπάρχει μεγάλος πληθυσμός ή εάν έχουν ενοχληθεί από τη φωλιά τους.Συνηθέστερα κυκλοφορούν τις βραδινές ώρες όπως είναι και  πιό ενεργές.

Ποντικός  (Mus Μusculus)

Μέγεθος ενηλίκου: 8-10 cm χωρίς την ουρά

Το πλέον κοινό οικόσιτο τρωκτικό σε όλα τα μέρη του κόσμου. Πολλαπλασιάζεται γρήγορα και προσαρμόζεται εύκολα σε μεταβαλλόμενες συνθήκες

Συνήθειες

Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες τροφής και καταφυγίου πολλαπλασιάζεται όλο το χρόνο. Χωρίς καταπολέμηση, ένα ζευγάρι μπορεί να δώσει έναν πληθυσμό 1000 ατόμων σε ένα χρόνο. Προτιμούν τις ανθρώπινες κατασκευές τις οποίες προσβάλουν, αναζητώντας τροφή, νερό και ζέστη. Άριστος ακροβάτης και αναρριχητής, κινείται και στις 3 διαστάσεις του χώρου.

Κίνδυνοι

Καταναλώνει λιγότερο από 10 gr τροφής την ημέρα, αλλά μολύνει πολύ περισσότερο, αφήνοντας παντού ούρα και περιττώματα. Μπορεί να μεταφέρει στο σπίτι ψύλλους, τσιμπούρια και ψείρες.